Perfore Apandisit Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Perfore Apandisit Belirtileri ve Tedavisi

Perfore Apandisit

İyi günler arkadaşlar, bu makalede sizlere "perfore apandisit" yani apandisitin delinmesi veya patlaması hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Apandisit, karın sağ alt kısmında bulunan ve kalın bağırsağa yapışık olan, boyu 7-12 cm arasında değişen bir organdır. Bu organ çok nadir olsa da bazen karın bölgesinin sol alt tarafında da olabilir.

Apandisit Ne İşe Yarar?

Perfore apandisit durumunda genellikle hastanın apandisiti ameliyat ile alınır. Bu da insanın aklına apandisitin işlevsiz bir organ olduğu düşüncesini getirebilir. Ancak, apandisit vücut için önemli bir organdır. Yapılan araştırmalar, apandisitin daha bebek anne karnında iken aktif bir şekilde çalıştığını ortaya koymuştur. Apandisit, vücudun bağışıklık sistemine yardımcı olan bir organdır. Özellikle kalın bağırsakta oluşan bazı virüs veya bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur. Fakat insanın yaşı ilerledikçe hem bağışıklık sisteminin gelişmesinden hem de bu organın yavaş yavaş işlevini kaybetmesinden dolayı, apandisit artık gerekli bir organ olmaktan çıkar. Yani apandisit, kişinin rahat bir bebeklik ve çocukluk dönemi geçirmesi için önemli bir organdır, fakat insan büyüdükçe önemini yitirir.

Perfore Apandisit Ne Sıklıkta Görülür?

Perfore apandisit (apandisit patlaması) bebeklik ve çocukluk döneminde neredeyse hiç görülmez. Perfore apandisit geçirme yaşı ortalama olarak 22'dir. İnsanların yaklaşık %7'sinde görülür. Yaşam boyu perfore apandisit yakalanma olasılığı %7 ile %10 arasında değişir. Erkeklerde bu durum biraz daha sık görülebilir.

Perfore Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Perfore apandisit yaşayan kişilerde iştah kaybı, bulantı, kusma, ateş, idrar yapma güçlüğü veya idrardan kan gelmesi gibi belirtiler görülür. En önemli belirtisi ise karın sağ alt tarafında görülen şiddetli ağrıdır. Perfore apandisit tanılarının %80'i bu belirti sayesinde konulur.

Perfore Apandisit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Perfore apandisit sonucu apandisitteki sıvı diğer organlara yayılabilir. Apandisitte oluşan delik sonucu diğer iç organlara yayılan bu iltihap, müdahale edilmezse iç organların görevini düzgün yapamamasına, organ kaybına hatta ölüme bile neden olabilir. Bu yüzden perfore apandisit durumunda erken müdahale hayati öneme sahiptir.

Perfore apandisit genellikle ameliyat ile tedavi edilir. Yine de bazı nadir durumlarda ameliyata gerek duymadan sadece ilaç tedavisi uygulanabilir. Ancak, bu tedavi yöntemi apandisitin yeniden delinmesi ve organlara iltihap yayma ihtimali nedeniyle pek tercih edilmez.

Perfore apandisit ameliyatına başlamadan önce hastanın yiyecek veya içecek tüketmesi kesinlikle yasaklanır. Hastaya içinde antibiyotiklerin olduğu bir serum verilir. Bu ameliyatta genel anestezi uygulanır. Ameliyatın süresi genellikle 20 dakikadır. Vücuttan apandisitin alınması işlemi uygulanır. Hasta aynı gün taburcu edilir. Bu hastalıkta dinlenme süresi yaklaşık 4-7 gün arasında değişir. Ameliyattan yaklaşık iki hafta sonra da hastanın dikişleri alınır. Böylelikle hasta bu rahatsızlıktan ömür boyu kurtulmuş olur.

Bu makalede sizlere perfore apandisitin ne olduğunu, nasıl teşhis ve tedavi edildiğini, eğer müdahale edilmezse ne tür sorunlarla karşılaşılabileceğini anlatmaya çalıştık.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Apandisit Ne Taraftadır?

Apandisit Ne Taraftadır?

Apandisit Nedir? Apandisit Özellikleri

Apandisit Nedir? Apandisit Özellikleri

Apandisit Ne İşe Yarar?

Apandisit Ne İşe Yarar?

Çocuklarda Apandisit Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Apandisit Belirtileri ve Tedavisi

Apandisit Belirtileri ve Tedavisi

Apandisit Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Apandisit Bulguları Nelerdir?

Apandisit Bulguları Nelerdir?

Güncel

Apandisit Tanısı

Apandisit Tanısı

Güncel

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular