Apandisit Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Apandisit kanseri nadir görülen bir durumdur ve genelde sindirim sistemi kanserlerinin yalnızca %0.1-1.0'ini oluşturur. Farklı türleri arasında karsinoid ve adenokarsinoid tümörler yer alırken, tedavi genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Uzmanlar tarafından multidisipliner bir yaklaşımla ele alınır.
Apandisit Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
13 Eylül 2024

Apandisit Kanseri


Apandisit kanseri, oldukça nadir görülen bir durumdur. Sindirim sisteminde bulunan her 200 kanserden birinin apandisitten kaynaklandığı bilinmektedir. Apandisit ameliyatlarından sonra apandis organının doku incelemesinde, %0.1-1.0 olasılıkla apandisit ya da apendiks kanserine rastlanmaktadır. Apandisit tümörlerinin %10'unu oluşturmaktadır.

Karsinoid Tümör


Her 300 apandisit ameliyatından birinde karsinoid tümöre rastlanmaktadır. Karsinoid tümörler, apandis tümörlerinin yaklaşık %50'sini oluşturmaktadır. Bu kişilerde ortalama 5 yıllık sağ kalım %85 oranındadır.

Adenokarsinoid Tümörler


Apandisitten oluşan adenokarsinoid tümörlere goblet hücreli kanser ismi de verilir. Adenokarsinoid tümörlerde hem kanser hem de karsinoid tümörlerinin özellikleri bulunur ve bu sebeple bu ismi taşırlar. Bu tümörlerin seyri daha kötüdür ve ortalama 5 yıllık sağ kalma %78 civarındadır.

Psödomiksoma Peritonei

Apandisitten oluşan ve hücre içermeyen yalnızca müsin içeren tümörlerdir. Apandis tümörlerinin %20'sini oluştururlar. Bu tümörler aynı jöle görünümünde olup, hayli büyük olabilirler ve 10-15 kg ağırlığına kadar çıkabilirler. Karında şişlik, fıtıklaşma, huzursuzluk, bağırsak düğümlenmesi, yumurtalıkta kitleler ile kendini göstermektedir.

Taşlı Yüzük Hücreli Karsinom

Çok nadir görülen fakat çok saldırgan bir tümör olup, bu tümör ağırlıklı olarak mide ve kalın bağırsakta görülmektedir ve nadiren apandisite yerleşebilir.

Paraganglioma

Damarlar, böbrek üstü bezi ve sinirlerin kenarlarında yer alan tümörlerdir. Genelde iyi huylu olarak kabul edilir ve cerrahi olarak çıkarılmaları, tedavi adına yeterlidir.

Apandisit Kanseri Tedavisi

Apandisit kanseri belirlenmesi durumunda kalın bağırsağın sağ tarafının alınması gerekir ve bu girişime sağ hemikolektomi ismi verilir. Bu ameliyatlar geçmişte açık cerrahiyle gerçekleştirilirken, günümüzde laparoskopik ve robotik cerrahi tekniklerle de uygulanabilmektedir. Onkolojik cerrahi tecrübesi olan bu hasta grubunda 5 yıl sağ kalma %80 ve 10 yıl sağ kalma ise ortalama %60 oranındadır.

Apandisit Ameliyatı Sonrası Belirtiler Tekrarlayabilir mi?

1997'de Barber ve arkadaşları apandisit sebebi ile ameliyat olan hastaların %6.5'inde belirtilerin tekrarlayabileceğini belirlemişlerdir. Bu durumun apendiks organının bırakılan kök bölgesinde olabileceği ya da bu apandis kökünün (güdük) uzun olması sebebiyle olabileceği düşünülmektedir. Bu hasta grubunda, ailevi Akdeniz ateşi ya da FMF hastalığı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Apandisit Kanseri Problemi Yaşandığında Hangi Uzmana Başvurmak Gerekir?

Apandisit kanserleri genelde, genel cerrahi, radyoloji, gastroenteroloji ve onkoloji uzmanlarının beraber yürüttüğü bir takip ile tedavi edilir. Bağırsak cerrahisi (kolorektal cerrahi) üstünde yoğunlaşan cerrahlar ise kolorektal cerrah olarak bilinir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ogan 04 Ağustos 2024 Pazar

Apandisit ameliyatından sonra, patoloji sonucumda karsinoid tümör bulunduğunu öğrendim. Bu durumun ciddi riskleri var mı ve tedavi süreci nasıldır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Ogan,

Karsinoid tümörler genellikle yavaş büyüyen ve nadir görülen tümörlerdir. Ancak, tedavi ve prognoz, tümörün yerleşimi, boyutu ve yayılımına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Riskler:
Karsinoid tümörler, metastaz yapabilme potansiyeline sahiptir. Ancak, erken evrede tespit edildiklerinde tedavi edilme şansları oldukça yüksektir. Bu nedenle, doktorunuzun önerdiği takip ve tedavi planına uymak çok önemlidir.

Tedavi Süreci:
Tedavi genellikle cerrahi müdahale ile başlar. Ameliyatla tümörün tamamının çıkarılması hedeflenir. Eğer tümör yayılmamışsa, bu işlem genellikle yeterli olabilir. Ancak, metastaz durumunda ek tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir. Bu yöntemler arasında kemoterapi, radyoterapi ve biyolojik tedaviler yer alabilir.

Bu süreçte doktorlarınızın önerilerini dikkatle dinlemeniz ve düzenli kontrollerinizi aksatmamanız çok önemli. Ayrıca, herhangi bir yan etki veya yeni belirti fark ettiğinizde doktorunuza başvurmalısınız.

Geçmiş olsun, Ogan. Umarım en kısa sürede sağlığınıza kavuşursunuz.

Çok Okunanlar
Apandisit Neden Olur
Apandisit Neden Olur
Apandisit Görevi Nedir?
Apandisit Görevi Nedir?
Apandisitin Nasıl Oluşur
Apandisitin Nasıl Oluşur
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Apandisit Nasıl Patlatılır?
Apandisit Nasıl Patlatılır?
Apandisit Nerede Apandisit Vücudun Neresindedir
Apandisit Nerede Apandisit Vücudun Neresindedir
Bebeklerde Apandisit Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde Apandisit Belirtileri ve Tedavisi
Apandisit Ağrısı Nasıl Geçer?
Apandisit Ağrısı Nasıl Geçer?
Apandisit Tedavi Sonrası
Apandisit Tedavi Sonrası
Güncel
Apandisit Tanısı
Apandisit Tanısı
Güncel
Apandisit Bulguları Nelerdir?
Apandisit Bulguları Nelerdir?
Güncel
Apandisit Tipleri Nelerdir
Apandisit Tipleri Nelerdir
Apandisit Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Apandisit Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Apandisit Gidişatı
Apandisit Gidişatı
Apandisit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Apandisit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Apandisit Ameliyatı ve Ameliyat Sonrası
Apandisit Ameliyatı ve Ameliyat Sonrası
Apandisit Belirtileri ve Tedavisi
Apandisit Belirtileri ve Tedavisi
Sıkça Sorulan Sorular
Sıkça Sorulan Sorular