Apandisit Nedir? Apandisit Özellikleri
20 Temmuz 2024

Apandisit Nedir? Apandisit Özellikleri

Apandisit Nedir?

Apandisit, karnın sağ alt bölgesinde, kalın bağırsağın başlangıcında ve kör bağırsağın uç kısmında parmağa benzer bir organdır. Genellikle 6-9 cm uzunluğundadır. Apandisitin vücutta tam olarak hangi fonksiyonu yerine getirdiği bilinmemekle birlikte, bazı bağışıklık sistemi ile ilgili maddeler salgıladığı düşünülmektedir. Cerrahi müdahale ile apandisitin alınması sonucunda vücutta herhangi bir işlev kaybı yaşanmaz.

Apandisit, apandisin iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Genellikle apandisin kök kısmında oluşan tıkanma sonucu meydana gelir. Apandisit, her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen en sık 10-30 yaş arasında görülür.

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisit belirtileri genellikle son 1-3 gün içinde ortaya çıkar. Apandisitte en önemli belirti karın ağrısıdır. Karın ağrısı genellikle göbek bölgesinde başlar ve zamanla sağ alt bölgeye kayar. Başlangıçta hafif ve belirsiz olan ağrı, zamanla şiddetlenir ve hareket ettikçe daha da artar.

Apandisit ağrısı, ağrı kesici ilaç kullananlarda, diyabet hastalarında, yaşlılarda ve çocuklarda farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Apandisit nedeniyle sağlık kuruluşuna başvurmakta geciken bazı hastalarda apandisit patlayabilir. Apandisit patladığında ağrı bir süreliğine geçer ve hasta rahatlayabilir. Ancak birkaç saat sonra ağrı ateş eşliğinde daha şiddetli bir şekilde geri döner.

  • Bulantı ve Kusma: Özellikle karın ağrısı başladıktan bir süre sonra bulantı ve kusma da yaşanabilir.

  • İştahsızlık: Apandisit belirtisi olarak iştahsızlık hastaların çoğunda ortaya çıkar. Kişi çok aç olmasına rağmen bir şey yemek istemez.

Apandisit Tanısı Nasıl Konulur?

Apandisit belirtileri, birçok hastalığın belirtileriyle benzediği için tanı koymak oldukça güç olabilir. Apandisitin yer değiştirebilmesi de teşhisi zorlaştırır. Fiziksel muayene sırasında hastanın hareket etmekten kaçınması ve hareket anında ağrının şiddetlenmesi apandisit olasılığını artırır. Apandisit tanısı için bilgisayarlı tomografi (BT) ve ultrasonografi (USG) önemlidir. Muayene sırasında karnın sağ alt bölgesine bastırıldığında ağrının şiddetlenmesi önemli bir belirtidir.

Apandisit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Apandisit, cerrahi müdahale ile tedavi edilen bir hastalıktır. İlaç tedavisi ile apandisit tedavisinde başarı sağlanamaz. Özellikle antibiyotik kullanımı apandisit için etkili değildir çünkü apandisit, antibiyotiklerin ulaşması zor bir bölgede bulunur. Apandisit tedavisi için en ideal ve kesin yöntem cerrahidir. Cerrahi işlem sayesinde apandisit alınır ve işlem yaklaşık 30 dakika sürer. Hasta genellikle 1 gün hastanede gözetim altında tutulur.

Apandisit tanısı konulan bir hastaya hemen tıbbi müdahale etmek gerekir. Apandisit, ölüm tehlikesi oluşturabilecek ciddi bir hastalıktır. Apandisit tanısından sonra zaman kaybetmeden hastanın ameliyat edilmesi, sorunu gidermek için yeterli olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Apandisit Gidişatı

Apandisit Gidişatı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Apandisit Ne İşe Yarar?

Apandisit Ne İşe Yarar?

Apandisit Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalı

Apandisit Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalı

Kadınlarda Apandisit Belirtileri ve Tedavisi

Kadınlarda Apandisit Belirtileri ve Tedavisi

Apandisit Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Apandisit Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Apandisit Neden Olur

Apandisit Neden Olur

Güncel

Apandisit Tanısı

Apandisit Tanısı

Güncel

Apandisitin Nasıl Oluşur

Apandisitin Nasıl Oluşur

Güncel

Perfore Apandisit Belirtileri ve Tedavisi

Perfore Apandisit Belirtileri ve Tedavisi